Posted on

Ohjaamo Pride – Normeja rikkovia uratarinoita

Ohjaamo Helsingin Pride-olohuoneessa kokoonnuttiin kahden päivän ajan normeja rikkovien uratarinoiden ympärille. Puhujavieraiksi saapuivat Emil Johansson Radio Helsingistä, kulttuuri- ja elokuvatuottaja Mira Eskelinen, pedagogi ja teatterialan ammattilainen Raisa Omaheimo, kuvanveistäjä Maria Mastola sekä mm. kunnallispolitiikassa vaikuttava Habiba Ali.

Yhdenkään vieraan uratarina tai -polku ei ollut suora tai mutkaton, vaan erilaiset koulutukset, työtehtävät, vapaaehtoistyö, kotivanhemmuus, jaksot ulkomailla ja yhteiskunnallinen aktiivisuus limittyivät toisiinsa. Kaikille vieraille yhteistä oli kuitenkin päätyminen sellaisen tekemisen pariin, johon oma sisäinen palo ohjaa. Välillä oman itsensä kuunteleminen voi olla vaikeaa, etenkin jos ympäristö voimakkaasti kehottaa johonkin muuhun. Tärkeää esimerkiksi on, että nuoria kohtaavilla ammattilaisilla on taito tukea uravalintaa ilman sukupuoleen, etnisyyteen tai uskontoon liittyviä ennakkokäsityksiä.

Vieraat kannustivat nuoria seuraamaan uravalinnoissa omaa mielenkiintoaan, mutta muistamaan että kaikenlaisista töistä voi oppia jotain tärkeää. Ja myös unelmatyössä on tylsiä puolia! Omaa ansioluetteloa voi rakentaa vaikkapa vapaaehtoistyön kautta, jos työkokemusta ei vielä ole karttunut. Ja joskus seuraavat askel voi tulla eteen aivan sattuman kautta.

Vierailla oli omakohtaisia kokemuksia sukupuoleen liittyvästä eriarvoisesta kohtelusta työelämässä. Miehenä tai naisena auktoriteetti, uskottavuus tai ammattitaito voidaan nähdä hyvin eri tavoin. Hyväksymisen ja turvallisuuden tunne on kuitenkin kaikille tärkeä asia työpaikalla ja opintojen parissa. Puhujat kannustivat puuttumaan ennakko-oletuksiin ja syrjintään, mutta omien voimavarojen ja taitojen mukaan. Läheiset, joiden kanssa voi olla täysin oma itsensä, auttavat jaksamaan.

Ohjaamo Priden terveiset omaa urapolkuaan suunnitteleville on ”Uskokaa itseenne ja unelmiinne!”

YleX:n haastattelu Mira Eskelisestä kuunneltavissa Yle Areenassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *