Posted on

”Ole itsellesi armollinen” – mielen hyvinvointia Ohjaamossa

Ohjaamo Helsingissä vietettiin Mielen hyvinvoinnin teemaviikkoa torstaina ja perjantaina 22. ja 23.11. Päivät olivat täynnä toimintaa ja viikko huipentui Ohjaamo Talk –keskusteluun perjantai-iltapäivän lopuksi. Tapahtumalla haluttiin viestiä, että mielen hyvinvointi on kaikkien asia ja tiedottaa, mistä mielen hyvinvoinnin kysymyksiin voi saada Helsingissä tukea. 

Helsingin mielen hyvinvoinnin teemaviikko on osa Mielenterveyden keskusliiton kansallista mielenterveysviikkoa. Mielenterveysviikolla nostetaan esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja sekä epäkohtia ja kehitetään parannusehdotuksia. Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974 lähtien.  

Heräsimme torstaina ja perjantaina viimeistään aamupalalla

Onni-hankkeen Hanna aamupalalla

auringon alla. Kirkasvalolamput karkottivat kaamoksen kävijöiden silmistä ja mielistä. Aamupalan jälkeen Ohjaamo täyttyi mm. tanssista, sirkuksesta, lavarunoudesta, tietoisuustaitojen harjoittelusta ja unelmakarttojen askartelemisesta. Murhesilppuri söi huolet sekä murheet pois, mikä jälkeen oli hyvä vetäytyä yhteisille päiväunille. 

Ohjaamossa perjantaisin järjestettävässä Onni Café –hyvinvointikahvilassa keskusteltiin kolmesta mielen hyvinvoinnin teemasta: omasta identiteetistä, voimavaroista ja haaveiden toteuttamisesta. Onni Caféssa aloitettiin jo viikon huipentaneen Ohjaamo Talk –keskustelun teeman, Vahvat ja Rohkeat, käsittely.  

Ohjaamo Talkissa kaksi kokemusasiantuntijaa Hana ja Viivi kävivät läpi tarinoitaan, kokemuksiaan ja keinojaan selviytyä. Keskustelussa korostui ihmisen kohtaaminen omana itsenään, ei diagnoosina. Jokaisella meistä on oma tarinansa, joka ei välity oireita kuvaamalla. Myös oman itsensä näkeminen positiivisessa valossa oli keskustelijoille tärkeä keino selviytyä. Itseään voi kritisoida kaikesta, missä kokee epäonnistuneensa, mutta onnistumisista iloitseminen kantaa pidemmälle. 

Arin Qvickin töitä

Perjantaina Ohjaamossa julkistettiin myös uusi, teemaan sopiva taidenäyttely. Seiniämme koristavat 3.1.2019 saakka Arin Qvickin mielenterveyden ja sukupuolisuuden teemoja käsittelevät vesiväri- ja mustetyöt. 

Tapahtuman ajan Ohjaamossa pääsi halutessaan juttelemaan psykologille, sosiaalityöntekijälle tai kriisityöntekijälle. 

Mielen hyvinvoinnin tapahtuman järjesti Ohjaamolla psykososiaalisen tuen Onni-hanke Ohjaamon työntekijöiden kanssa yhteistyössä kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen 2 Me-hankkeen liikkuvan mielenterveystiimin kanssa.   

Onni-hankkeen tavoite on luoda 2019 loppuun mennessä valtakunnallinen malli Ohjaamoiden psykososiaaliselle tuelle ja levittää vahvuuksiin keskittyvää työotetta Ohjaamoissa. Uskomme, että jo matalan kynnyksen tukitoimilla voidaan saada paljon aikaiseksi ja auttaa nuoria aikuisia eteenpäin kohti koulutusta ja työtä. Onni-hankkeessa työskentelee Helsingin Ohjaamossa kehittämiskoordinaattoreina psykologi Hanna Mäkinen ja sosiaalityöntekijä Sini Korhonen. Onni-hankkeen työntekijöiltä voi saada Ohjaamossa tukea esimerkiksi mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, itsenäistymiseen ja arjen hallintaan.  

Mielen hyvinvoinnin palvelut Ohjaamo Helsingissä: 

– Sosiaalityöntekijä tai –ohjaaja neuvonnassa tiistaista torstaihin.
– Stadin liikkuva mielenterveystiimi neuvonnassa torstaisin.
– Sosiaalityöntekijä, psykologi ja terveydenhoitaja ajanvarauksella.
– Onni Café –hyvinvointikahvila perjantaisin klo 13-15 

Lue myös: 

Kun tarvitset apua mielen asioissa.

Mielenterveyden keskusliitto.

Onni Cafén ohjelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *