Posted on

Postilähetysten noudon muuttuminen maksulliseksi uhkaa heikoimmassa asemassa olevia

Postin tarjoama poste restante -palvelu muuttuu 1.3.2019 alkaen maksulliseksi. Tämä tarkoittaa 3,10€ maksua jokaiselle postilähetysten noutokerralle Postin palvelupisteestä. Ohjaamo Helsingin moniammatillisessa nuorten neuvontapisteessä toimivat eri alojen ammattilaiset ovat hyvin huolissaan muutoksen vaikutuksista vailla vakinaista asuntoa oleviin, jotka ovat muutenkin muita heikoimmassa asemassa.

Hallintolain mukaan tiedoksianto toimitetaan vastaanottajalle kirjeellä. Kirje on usein ainoa tapa, jolla henkilö saa tiedon esimerkiksi viranomaisen tapaamisajasta tai selvityspyynnöstä. Kyseisestä tapaamisesta poisjäänti tai selvityspyyntöön vastaamatta jättäminen saattaa pahimmassa tapauksessa keskeyttää henkilön toimeentulon turvaavien etuuksien maksatuksen. Myös esimerkiksi laskujen maksaminen vaikeutuu ja kallistuu entisestään.

Postilähetysten noutamisen muuttuminen maksulliseksi osuu koviten juuri niihin, jotka käyttävät paljon viranomaispalveluita ja ovat riippuvaisia eri tuista sekä viranomaispäätöksistä. Kun käytössä on alle 400€ kuukaudessa syömiseen, kulkemiseen ja laskujen maksamiseen on hyvin inhimillistä valita postien nouto kahden viikon välein (6,20€/kk) kuin käydä päivittäin hakemassa postit (62€/kk). Heikossa rahatilanteessa olevien taloudellinen tilanne voi huonontua entisestään, kun rahapulan vuoksi tärkeät postit jäävät saamatta, mikä taas johtaa velkojen lisääntymiseen laskujen myöhästymismaksujen, perintäkulujen sekä etuuksien maksatuksen katkeamisen muodossa.

Samalla uudistus tulee tuhlaamaan paljon ammatillisia resursseja. Palveluiden hukkakäynnit, asiakasprosessien ja etuuksien päättämiset ja uudelleen käynnistämiset lisääntyvät. Inhimillisen hädän lisäksi pelkäämme uudistuksen ruuhkauttavan viranomaispalveluita sekä lisäävän muutenkin arjen kiireen kanssa painivien työntekijöiden työtaakkaa.

Kun henkilöllä on asunto, posti toimittaa maksutta kirjeet kotiosoitteeseen. Poste restante -palvelun uudistus asettaa tätä palvelua käyttävät hyvin eriarvoiseen asemaan, jossa sekä kirjeen lähettäjä että vastaanottaja joutuvat maksamaan lähetyksen perille saamisesta. Postilain mukaan ” koko maassa on oltava pysyvästi tarjolla postipalvelujen yleispalvelu, joka on saatavilla tasapuolisin ehdoin”. Suunnitellussa uudistuksessa tasapuolisuus ei toteudu.

Syrjäytymisuhan alla oleville poste restante -palvelun merkitys on suuri ja suurenee entisestään asunnottomuuden lisääntyessä. Toivomme ettei nykyistä käytäntöä muuteta eikä yhdenkään nuoren aikuisen syrjäytymistä ei edistettäisi tällaisilla päätöksillä.  Haluammekin nyt peräänkuuluttaa valtionyhtiö Posti Group Oyj:n yhteiskuntavastuuta ja ehdotamme, että postilähetysten noutaminen Postin palvelupisteistä säilyisi maksuttomana.

Siru Waller, sosiaalityöntekijä
Harri Tiainen, kehittämiskoordinaattori
Tiina Parviainen, opinto-ohjaaja
Iina Helldan, Suomen pakolaisapu ry:n ohjaaja

Kirjoittajat työskentelevät nuorten palvelupiste Ohjaamo Helsingin neuvonnassa ja kohtaavat päivittäin eri arjen pulmien parissa painivia nuoria.

2 comments Postilähetysten noudon muuttuminen maksulliseksi uhkaa heikoimmassa asemassa olevia

  1. Tässä taas yksi järjetön maksullinen palvelu, joka vain lisää pitkän aikavälin kuluja…
    Keksikääjoku yritys sponssaan mobiililaite/hakulaite, johon tulee tiedot tärkeistä ajanvarauksista ja laskuista. Liittymätkään ei ole hyviä, koska ei ole aina varaa hommata puhelinta
    liittymineen… Ideoikaa ihmiset!!!!

  2. Pakko korjata: jos päivittäin hakee postit, hinnaksi tulee 93€ (=3,10×30).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *