Joka vuosi kesälomien aikaan osa nuorista on kesätöissä. Kesätyöpaikkoja on monilla eri aloilla. Esimerkiksi kaupat ja kahvilat ovat suuria kesätyönantajia. Töissä pääsee hyvin tutustumaan työelämään, saa palkkaa ja ehkä aavistusta siitä, mitä haluaisi tehdä aikuisena ammatikseen. Varsinkin rahan saaminen on monelle nuorelle iso juttu.

Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on kuitenkin tarjolla paljon vähemmän kuin yleensä. Syy tähän on koronavirus. Monet olivat jo saaneet kesätöitä, mutta yllättäen monet työnantajat joutuivatkin perumaan kesätyöpaikat turvatakseen sen, ettei virus pääse leviämään. Moni nuori jäikin ilman kesätyötä, aktiivisesta työnhausta huolimatta.

Korona-aika toi myös uusia työmahdollisuuksia ja –tehtäviä. Esimerkiksi S-ryhmä palkkasi enemmän työntekijöitä, kuin se oli aluksi luullut tarvitsevansa. Uusia työtehtäviä on tullut koronaviruksen vuoksi, koska esimerkiksi hygienia-asioissa on täytynyt olla tarkempi.  Myös kesäsetelin avulla voi vielä tällekin kesälle saada kesätyön. Vaikkei kesäseteliä olisikaan, silti on vielä mahdollisuus päästä kesätöihin, esimerkiksi kaupan alalta tai kiinteistöalalta.

On myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi 4H-kesäyrittäjyys on yksi vaihtoehto. Siinä nuori luo itselleen työpaikan, tarjoamalla esimerkiksi lähellä asuville jotakin palvelua. Tästä esimerkki voisi olla puhelimien ja tietokoneiden huoltaminen.

Miten parantaa ensi kesänä mahdollisuuksia saada kesätöitä?

  1. Muista hakea kesätöitä ajoissa. Jos haet liian myöhään, osa paikoista on jo saattanut mennä, jolloin mahdollisuutesi saada kesätöitä pienenee.
  2. Panosta työhakemukseen. Hyvin kirjoitetun hakemuksen perusteella näytät, että olet oikeasti kiinnostunut työpaikasta. Tarkista yhdyssanat sekä oikeinkirjoitus.
  3. Onhan sinulla CV? Myös ansioluettelo osoittaa kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan.
  4. Hae myös sellaisia työpaikkoja, jotka eivät ole aivan mieluisimpia. Ainakin saat kokemusta, ja uuden asioiden kokeileminen on aina hyvä juttu. Lopulta työ voikin olla ihan hauskaa, vaikka aluksi olisi ennakkoluuloinen työtä kohtaan.