Mitä tehdä, jos hakee ja hakee työpaikkoja, mutta haastattelukutsua ei vaan kuulu? Onko vika minussa? Mitä voin tehdä toisin? Kelpaanko mihinkään? Töitä hakiessa voi kohdata myös pettymyksiä, mutta miten niihin tulisi suhtautua?

Ohjaamon psykologi Laura Sirkiä vastaa seuraavassa muutamiin yleisiin kysymyksiin työnhaun henkisestä ulottuvuudesta.

Lauran vinkkejä kuulet myös Askel kohti työtä! -tapahtuman Toivon työpajassa torstaina 12.11. klo 13.00 alkaen. Psykologimme palvelevat sinua myös ilman ajanvarausta Ohjaamon neuvontapisteellä keskiviikkoisin klo 12-16!

-Ahdistaa kun olen lähettänyt työhakemuksia, mutta kukaan ei vastaa. Miten voisin suhtautua asiaan?

Työnhaku voi olla välillä aika turhauttavaa, kun tekee töitä työpaikan saamisen eteen, mutta toivotusta lopputuloksesta ei ole takeita. Tällaisessa epävarmassa tilanteessa on hyvä miettiä, mitkä asiat ovat niitä, joihin voi itse vaikuttaa, esimerkiksi huolella tehty hakemus, uusien hakemusten lähettäminen ja varasuunnitelman tekeminen, ja mitkä sellaisia, joihin itsellä ei ole valtaa esimerkiksi työnantajan valintaperusteet tai muiden työnhakijoiden määrä. Kannattaa keskittyä omiin tekoihin, joita voi tässä ja nyt tehdä ja jotka vievät toivottuun suuntaan. Harjoittele päästämään irti sellaisten asioiden murehtimisesta, jotka eivät ole sinun vaikutuspiirissäsi!

-Hävettää olla työtön ja itsetuntokin on huonontunut. Miten saisin parannettua itsetuntoani?

Työttömyys on yksi elämäntilanne muiden joukossa ja kuten elämäntilanteille on tyypillistä, monet asiat niissä ovat sellaisia, joita emme voi itse täysin määrätä. Häpeän vastalääke on myötätunto. Voit vahvistaa myötätuntoa itseä kohtaan vaikkapa miettimällä, miten pyrkisit ymmärtämään, tukemaan ja kannustamaan läheistä ystävääsi, joka olisi samassa tilanteessa kuin sinä olet nyt? Mitä tahtoisit sanoa hänelle?

Muista myös, että olet niin paljon muutakin kuin työtön työnhakija! Panosta työnhaun aikana myös muihin sinulle tärkeisiin elämän osa-alueisiin ja itsetuntosi saattaa kohentua sivutuotteena. Harkitse, aloittaisitko uudelleen jonkin vanhan harrastuksen! Panostaisitko sinulle tärkeisiin ihmissuhteisiin? Opettelisitko uuden taidon? Suorittamisen sijaan keskity siihen, mikä on merkityksellistä juuri sinulle. Muista tehdä sellaisia asioita, joista nautit ja joissa olet hyvä!

-Olen syvästi pettynyt, kun minua ei taaskaan valittu. Miten jaksaisin pitää motivaatiota yllä työnhaun suhteen?

Pettymyksen tunteelle on hyvä antaa hetki aikaa, sillä kuten muutkin tunteet, sekin väistyy kyllä aikanaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, minkälaisia johtopäätöksiä tai tulkintoja pettymyksen hetkellä tekee. Itsensä moittimista tai tulevaisuuden kauhuskenaarioiden miettimistä hyödyllisempää, motivaationkin kannalta, on keskittyä siihen, missä asioissa lopputuloksesta huolimatta onnistuit hakuprosessin aikana ja missä kohdin voisit kehittää toimintaasi vielä seuraavalle kerralle.

Motivaation säilymistä auttaa myös, kun huomioit ja muistat kiittää tai palkita itseäsi aina, kun olet toiminut tavoitteesi edistämiseksi, esimerkiksi päivittänyt CV:tä tai sopinut kaverin kanssa tapaamisen työhakemusten tekemiseksi yhdessä, tai saavuttanut välitavoitteen, esimerkiksi lähettänyt hakemuksen tai käynyt työhaastattelussa. Pidä listaa onnistumisistasi sekä jo hoidetuista asioista!

Lisää vinkkejä työnhakuun ja työnhaussa jaksamiseen saat Askel kohti työtä! -tapahtumasta torstaina 12.11. Tapahtumassa pääset niin päivittämään CV:täsi, kuulemaan rekrytoijan vinkkejä työnhakijoille kuin tapaamaan työnantajiakin! Lauran pitämä Toivon työpaja työnhaussa jaksamisen tueksi järjestetään klo 13 alkaen Teamsissa.

Askel kohti työtä! -tapahtuma on maksuton ja suunnattu alle 30-vuotiaille työnhakijoille. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Espoon Ohjaamotalo, Ohjaamo Helsinki ja Ohjaamo Vantaa.

Tervetuloa mukaan!

Haastattelu ja kuva: Ilaria Heikkilä