Tulevista vaaleista puhutaan paljon, mutta miksi juuri sinun kannattaisi äänestää?

1. Sinulla on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa

Eduskuntavaaleissa valitaan Suomen eduskunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Eduskunnalla on Suomessa lainsäädäntövalta, mikä tarkoittaa sitä, että eduskunta päättää, millaisia lakeja Suomessa säädetään. Lait koskettavat meitä jokaista, esimerkiksi opintotuen määrästä ei päätetä mielivaltaisesti Kelassa, vaan se perustuu lakiin. Eduskunta myös päättää valtion budjetista ja valitsee pääministerin. Sinulla on nyt mahdollisuus vaikuttaa näihin kaikkiin äänestämällä.

2. Viimeksi alle puolet 18-24-vuotiaista äänesti

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että kukaan ei aja nuorten asiaa? Oletko miettinyt, kuka äänestää ehdokkaat eduskuntaan? Viime eduskuntavaaleissa vain 47% 18-24 -vuotiaista äänioikeutetuista äänesti. Vertailun vuoksi esimerkiksi 55-69 -vuotiaista äänioikeutetuista ääntänsä käytti 80%. Jos et äänestä, et vaikuta.

Lähde vaalitutkimus.fi

3. Vaikka omaa ehdokastasi ei valittaisi, äänesi tukee valitsemiasi arvoja

Suomen vaalitapa on suhteellinen vaalitapa. Suhteellisessa vaalitavassa ehdokkaan valintaan vaikuttavat sekä puolueen tai ryhmittymän saamat äänet että ehdokkaan omat äänet. Jos siis äänestät henkilöä, jota ei lopulta valita, olet auttanut hänen samanhenkisiä puolue- tai ryhmittymäkumppaneitaan. Kannattaa siis tutustua myös puolueeseen tai ryhmittymään ennen äänestämistä!

4. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään neljän vuoden päästä

“Mähän olen nyt töissä, ei mua kiinnosta, mitä päätetään.” Mutta onko tilanteesi sama neljän vuoden ajan? Nyt valittava eduskunta päättää sinua koskevista asioista neljän seuraavan vuoden ajan. Oletko aikeissa aloittaa opiskelun muutaman vuoden päästä? Entä jos jäät työttömäksi? Mitä jos saatkin lapsen? Ota selvää, mitä eri ehdokkaat, puolueet ja ryhmittymät ovat mieltä. He säätävät lakeja, jotka vaikuttavat suoraan sinun tilanteeseesi.

5. Tiedon saaminen on helpompaa kuin koskaan

Netissä voit tehdä useita vaalikoneita, joiden avulla näet, mitä mieltä eri ehdokkaat ovat. Toistopalveluista voit katsoa vaalitenttejä ja sosiaalisesta mediasta voit etsiä ehdokkaiden profiileja. Media myös seuraa aktiivisesti politiikkaa, joten voit hakea netistä ja sosiaalisesta mediasta tietoa ehdokkaiden menneistä päätöksistä ja sanomisista. Sokkona ei siis tarvitse äänestää!

Eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 14.4. ja äänestysaikaa on klo 9-20. Löydät oman äänestyspaikkasi täältä.