Kevään toisen asteen koulutusten yhteishaun tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 11.6. ja kevään korkeakouluhakujen tulokset viimeistään 15.7. Kokosimme muistilistan opiskelemaan hakeneille ja vielä omaa alaansa miettiville!

Jos saat opiskelupaikan

Jotta voit aloittaa opintosi, opiskelupaikka tulee ottaa vastaan. Opiskelun aloittaminen muuttaa myös monia muita asioita elämässä. Saatat muuttaa uuteen asuntoon, saamasi rahalliset tuet muuttuvat ja elämäsi rytmi muuttuu. Seuraavassa ohjeita eri käytännön asioiden hoitamiseen.

Ota opiskelupaikka vastaan

Jos saat opiskelupaikan, muista ottaa se vastaan! Opiskelupaikan vastaanottamisesta löydät ohjeistuksen sekä toisen asteen opintoihin että korkeakouluopintoihin!

Muutto uuteen asuntoon

Opintojen aloittaminen on monelle se vaihe, jolloin muutetaan kotoa ensimmäiseen omaan asuntoon. Muista alkaa etsiä asuntoa ajoissa, asunnonhaku suuremmissa kaupungeissa saattaa kestää jonkin aikaa. Ohjaamosta saat apua asunnonhakuun! Kun olet löytänyt itsellesi asunnon, muista hoitaa mm. kotivakuutus ja sähkösopimus kuntoon. Marttojen kokoamasta muuttajan muistilistasta näet, mitä uuteen asuntoon muuttavan tulee muistaa.

Tukijärjestelmä

Opintojen aikainen pääasiallinen tuki on Kelasta haettava opintotuki. Opintotuen lisäksi voit saada asumistukea sekä mahdollisesti toimeentulotukea. Joissain tapauksissa TE-toimisto voi päättää opintojen tukemisesta työttömyysturvalla (yli 25-vuotiaat). Jos saat ennen opintojasi työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassasta, opintojen aloittaminen usein katkaisee oikeuden työttömyysturvaan.

Hyvinvointi

Opintojen aloittaminen on iso askel elämässä. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi! Ohjaamo tukee sinua myös kaikessa omaan jaksamiseesi liittyvässä. Opiskelijoiden mielen hyvinvointiin keskittynyt Nyyti ry, tarjoaa erilaisia tukipalveluita kaikille opiskelijoille. Mielenterveystaitoihin on hyvä tutustua rennosti OmaMieli-sivuston kautta.

Jos olet TE-toimiston asiakas

Jos olet TE-toimiston asiakas, muista ilmoittaa TE-toimistoon, jos aloitat opinnot. Jos olet alle 25-vuotias, sinulla saattaa olla velvollisuus hakea ennen 1.9. alkaviin ammatillisia valmiuksia antaviin koulutuksiin. Jos olet yli 25-vuotias ja haluat suorittaa opintoisi työttömyysetuudella tuettuina,  muista olla yhteydessä TE-toimistoon hyvissä ajoin ennen opintojen alkua.

Vielä voit päästä opiskelemaan!

Jos kävi niin, ettet päässyt opiskelemaan yhteishaussa tai et ole vielä hakenut opiskelemaan, ei hätää! Voit vielä päästä opiskelemaan.

Korkeakoulujen lisähaut

Jos et päässyt opiskelemaan yhteishaussa, opiskelupaikka saattaa löytyä lisähaussa! Katso lisähaun koulutukset täältä.

Jatkuva haku ammatilliseen koulutukseen

Ammatilliseen koulutukseen voit päästä myös jatkuvan hakun kautta! Oppilaitokset päättävät, millä tavalla jatkuva haku toteutetaan, joten kannattaa seurata eri oppilaitosten sivuja. Esimerkiksi Stadin ammatti- ja aikuisopistoon voit hakea kesäkuussa verkkolomakkeella.

Työvoimakoulutus

TE-toimisto järjestää maksutonta koulutusta, jossa voit niin opiskella ammatillisia tutkintoja kuin täydentää osaamistasi. Työvoimakoulutukseen osallistuvat voivat saada työttömyysturvaa opintojen aikana. Työvoimakoulutuksiin voit hakea täältä. Huom! Työvoimakoulutukseen haku ei täytä alle 25-vuotiaiden TE-toimiston työnhakijoiden velvollisuutta hakea koulutuksiin 1.9. mennessä. Työvoimakoulutuksiin tehty hakemus on myös sitova, jos sinut valitaan koulutukseen etkä aloita sitä, työttömyysetuutesi saattaa katketa.

Jos olet TE-toimiston asiakas

Jos olet alle 25-vuotias, sinulla saattaa olla velvollisuus hakea ennen 1.9. alkaviin ammatillisia valmiuksia antaviin koulutuksiin. Voit tarkistaa, tuleeko sinun hakeutua koulutukseen TE-toimiston puhelinpalvelusta ja jättämällä yhteydenottopyynnön Oma asiointi -palvelussa. Ohjaamon TE-toimiston asiantuntijat neuvovat myös sinua mielellään!

Jos et saanut opiskelupaikkaa

Aina opiskelemaan ei pääse ensimmäisellä hakukerralla. Voit kuitenkin käyttää välivuoden hyödyksesi!

Perusopetuksen jälkeiset valmentavat koulutukset

Jos haluat korottaa peruskoulun arvosanojasi, valmistautua ammatilliseen koulutukseen tai tarvitset valmentautumista lukioon (vieraskielisille), voit hakea perusopetuksen jälkeisiin valmentaviin koulutuksiin Opintopolun kautta 19.5.-21.7.2020! Valmentavia koulutuksia ovat:

  • Kymppiluokka – perusopetuksen lisäopetus
  • VALMA – ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus
  • LUVA – maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus

Kansanopistot

Välivuoden voit käyttää myös opiskelemassa kansanopistoissa! Kansanopistoissa on tarjolla niin lyhyitä kursseja kuin pidempiä opintolinjoitakin. Jotkin kansanopistot tarjoavat myös mahdollisuuksia korottaa lukioarvosanoja ja suorittaa peruskoulun loppuun.

Avoin ammattikorkeakoulu ja yliopisto

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoja voit suorittaa myös avoimina opintoina. Avoimien opintojen kautta voit myös päästä suoraan korkeakouluopintoihin avoimen väylän kautta! Avoimia opintoja on myös avattu useassa oppilaitoksessa maksuttomasti suoritettaviksi!

Kerää säästöjä ja kokemusta työskentelemällä

Välivuoden voit käyttää myös käymällä töissä. Saat säästöjä tulevia opintoja varten sekä arvokasta työkokemusta tulevaa varten. Saatat myös voida jatkaa työskentelyäsi osa-aikaisena tulevien opintojesi ajan! Ohjaamo on apunasi myös työnhaussa. Neuvomme CV:n ja työhakemuksen tekemisessä, autamme työpaikkojen löytämisessä ja järjestämme rekrytointitapahtumia koronatilanteen salliessa.

Syksyn yhteishaku

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku järjestetään 2.-16.9! Voit päästä aloittamaan opinnot jo vuodenvaihteessa hakemalla syksyn yhteishaussa. Syksyn hakuun on hyvä valmistautua Ohjaamon Pääsykoetreffeillä.

Lue myös TE-toimiston psykologi Jennin vinkit välivuoteen!

Jos et tiedä, mitä tehdä tulevaisuudessa

Omia tulevaisuudensuunnitelmia on lupa etsiä ja pohtia. Olemme tukenasi oman suunnan etsimisessä!

Uraohjauspalvelut Ohjaamossa

Ohjaamosta saat apua, tarvitsetpa sitten tietoa eri koulutusmahdollisuuksista, neuvoja erityisen tuen hakemiseen tai apua oman tulevaisuuden suunnitteluun. Opinto-ohjaajamme neuvoo koulutusjärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä, erityisopettaja auttaa erityisen tuen tarpeessa ja psykologimme tukevat sinua oman suunnan etsimisessä. Uraohjaajiemme kanssa pääset selvittämään niin työhön kuin koulutukseenkin hakeutumista.

Tutustu ammatteihin ja opiskeluun käytännössä

Jos haluat kokeilla sinua kiinnostavaa koulutusta tai ammattia käytännössä, voimme auttaa sinua työkokeilu- tai koulutuskokeilupaikan löytämisessä. Työkokeilussa pääset tutustumaan haluamaasi ammattiin käytännössä tehden ja voit näin päättää, onko ammatti sinua kiinnostava. Työkokeilupaikkana voi myös toimia Helsingin kaupungin nuorten työpaja, jossa saat myös ohjausta tulevaisuutesi suunnitteluun. Koulutuskokeilussa voit tutustua oppilaitokseen ja opiskeluun paikan päällä.

Ohjaamo neuvoo ja tukee

Kuulostaako monimutkaiselta? Tuntuuko, että kaipaisit neuvoja? Ei hätää, ota Ohjaamoon yhteyttä ja me neuvomme! Et tarvitse ajanvarausta tai valmista suunnitelmaa, me olemme täällä sinua varten!

Saat meidät kiinni:

🚶‍♂️ neuvontapisteeltämme Fredrikinkatu 48:sta ti-to klo 12-16 (2.6. alkaen)

☎️ puhelimella ma-pe klo 9-15, puh. 040 704 6818

📧 sähköpostilla, ohjaamo@hel.fi

📱 Discordissa ma-pe klo 12-15, https://discord.gg/dPKFMzz

💻 Viesteillä Instagramissa ja Facebookissa

⌨️ Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön etusivun lomakkeella

Photo by Tachina Lee on Unsplash