Oletko vailla vakinaista asuntoa? Tarvitsetko yösijan? Mietitkö, mistä lähteä liikkeelle asunnonhaussa? Ohjaamo Helsingin neuvonnassa neuvomme sinua niin asunnonhaussa kuin hätämajoituksen löytämisessäkin.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa jatkuvasti uusia asukkaita ja nykyiset asukkaat etsivät uusia, elämäntilanteeseensa sopivia asuntoja. Joskus elämän käänteet pakottavat etsimään yösijaa nopeallakin aikataululla. Ohjaamo Helsingissä kartoitamme kanssasi eri tahot, joilta voit hakea asuntoa, autamme asuntohakemuksen teossa ja neuvomme asumistuen hakemisessa. Akuuteissa tilanteissa neuvomme myös lähimpään hätämajoitukseen.

Asumiskysymyksiin erikoistunut asumisneuvoja palvelee sinua
Ohjaamon etäneuvonnassa perjantaisin  klo 12-16

Näin haet asuntoa

Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla kannatta varata aikaa asunnon hakuun.
Vuokra-asuntoa etsiessäsi on hyvä että haet asuntoa mahdollisimman monesta paikasta.

Saatat joutua uusimaan hakemuksesi ehkä useammankin kerran, sillä se on yleensä voimassa tietyn ajan. Varsinkin edulliset vuokra-asunnot ovat hyvin haluttuja. Asunnonhaussa kannattaa olla tarmokas ja miettiä myös omaa vaatimustasoaan esimerkiksi asunnon koon tai sijainnin suhteen. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla yleesäkin on hyvät liikenneyhteydet, mikä kannattaa muistaa miettiessään asuntokohteen toiveita.

Omaan kotiin muuttamiseen liittyy monia kysymyksiä ja voi tuntua vaikealta tietää missä järjestyksessä asioita kannattaisi lähteä hoitamaan. Siinä vaiheessa kun haet asuntoa ei sinun kuitenkaan vielä tarvitse tehdä kaikkia päätöksiä. Vasta sitten kun sinulle tarjotaan asuntoa.


Aiheesta muualla:

Asunnonhaun infopaketti (lyhyt) – Mistä kaikkialta voi hakea asuntoja?

Asunnonhaun infopaketti (laaja) – Tietoa asunnonhausta pääkaupunkiseudulla

Helsingin kaupungin asumisneuvonta – Apua asunnonhakuun ja asumiseen liittyviin kysymyksiin. Vinkkejä myös asuntohakemuksen tekoon!

Nuorisoasuntoliitto – NAL  ja sen yhtiö NAL Asunnot Oy  vuokraa asuntoja 18–29-vuotiaille, jotka eivät ole päätoimisia opiskelijoita. Etusijalla ovat ensimmäiseen omaan asuntoon muuttajat.

Nuorisosäätiö –  tukee 18–30-vuotiaita työssä käyviä ja työelämään hakeutuvia nuoria aikuisia itsenäiseen asumiseen ja elämiseen.      Asuntoja voivat hakea alle 30-vuotiaat työssäkäyvät nuoret.

Oranssi ry – asuntoja voivat pääasiassa hakea alle 25-vuotiaat nuoret ja perheet.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot  – Kaupungin vuokra-asunnot ovat kohtuuhintaisia, ja niitä on lähes kaikissa kaupunginosissa.

Opiskelija-asunnot – Helsingissä opiskelija-asuntoja tarjoaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, jolla on useita asuntokohteita ympäri pääkaupunkiseutua. Opiskelija-asuntoja on myös erilaisilla osakunnilla ja yliopiston tiedekunnilla.

Kuluttajaliiton asumisneuvonta – Lakimiehen neuvontaa vuokralaisille ja vuokranantajille

SPR:n Kotipolku-hanke – Tukea nuorille itsenäistymiseen

Oma Plääni -valmennus – Valmennusta itsenäistymisessä, asunnonhaussa ja urasuunnittelussa

Mitä eläminen maksaa? – Marttojen nettisivun avulla voit suunnitella talouttasi, jos olet muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoon

Yökeskus Kalkkers – Paikka, jossa levähtää turvallisesti, saada ensiapua ja pientä purtavaa sekä saada ohjausta palveluihin