Syyskuussa Ohjaamon neuvontapisteellä 30% nuorten kanssa käydyistä keskusteluista käsiteltiin työtä tai yrittäjyyttä. Näistä kohtaamisista suuri osa on työnhaun neuvontaa: CV:n teossa ja työhakemusten lähettämisessä ohjaamista.

Ohjaamon neuvontapisteellä näkeekin monenlaisia rekrytointijärjestelmiä sekä -käytäntöjä. Osalla yrityksistä on hyvinkin helppokäyttöiset työnhakusivustot ja HR-ammattilaiset, jotka pitävät yhteyttä työnhakijoihin ja pitävät nämä ajan tasalla rekrytointiprosessista.

Valitettavasti toisenlaisiakin esimerkkejä on, vielä vuonna 2020.

Erääseen osa-aikaiseen suorittavan portaan paikkaan hakijan tuli täyttää vähintään seitsensivuinen hakemuslomake ”osaamisen avainsanoista” lähtien. Hakemuslomakkeeseen tuli toki täyttää työ-, koulutus- ja osaamishistoria kohta kohdalta, mutta myös ladata CV. Tämä on työlästä kaikille työnhakijoille, puhumattakaan heistä, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään tai joilla on oppimisvaikeuksia.

Kun hakemus on lopulta lähetetty, saattaa käydä niin, ettei työpaikasta ikinä kuulu mitään, ei edes hylkäysviestiä. Vaihtoehtona ei ole muuta kuin aloittaa uuden hakemuslomakkeen täyttö, toivoen että edes jotain kuuluisi.

Nykyään puhutaan paljon työllisyysasteesta ja rekrytointiongelmista. Hallitusohjelman tavoitteeksi on kirjattu työllisyysasteen nostaminen 75% ja työnhakuvelvoitteestakin työnhakijoille on puhuttu. Myös kohtaanto-ongelmaa ja rekrytointiongelmia on puitu pitkään. Olisiko jo aika kiinnittää huomiota myös rekrytointijärjestelmien sujuvuuteen osana työllisyyskeskustelua?

Kokosimme ohjeita rekrytointiprosessin sujuvoittamiseksi kaikin puolin:

Me Ohjaamossa ymmärrämme myös, että kaikki tämä vie aikaa. Anna meidän siis auttaa rekrytoinnissa! Mitä jos järjestäisimme yhdessä rekrytointitapahtuman (korona-aikaan etänä), jota markkinoimme puolestasi? Tai ehkä voisimme esittellä sinulle asiakkaistamme sopivimmat työnhakijat suorahaulla? Ota yhteyttä ja etsitään sinulle paras tapa löytää hakemasi osaajat! Maksutta, totta kai.

Photo by Bermix Studio on Unsplash