Onni Café sai 1.11. vieraakseen Ilmastoveivi2019-kampanjan aktiiveja. Ilmastoveivi2019 on sitoutumaton ja vapaaehtoisuuteen perustuva kansalaisliike, jonka tarkoituksena oli vaikuttaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen vaatimalla kestävämpää ilmastopolitiikkaa EU:ssa. Ilmastoveivi2019 laati vetoomuksen, jolla vaadittiin ilmaston lämpenemisen rajaamisesta 1,5 asteeseen. Vetoomuksen allekirjoitti 60 210 ihmistä ja se luovutettiin Suomen pääministerille heinäkuussa 2019.

Kampanjan tavoitteena oli tarjota alusta ihmisille osallistua helpolla ja konkreettisella tavalla kansalaisvaikuttamiseen, joka muutoin voi tuntua vaikealta tai kaukaiselta. Ilmastoveiviläisten pääviesti on, että kaikilla on oikeus vaikuttaa asioihin ja olla mukana, vaikka ei olekaan alan huippuasiantuntija. Mukana voi olla sen verran, kun itsestä tuntuu hyvältä ja saa tehdä asioita, joista tykkää ja joita osaa. Tärkeintä on, että lähtee toimimaan. Kampanjalaisten mukaan ilmastoahdistus on kuin mikä tahansa ahdistus; sitä ei saa lykätä mielestä pois, vaan se pitää kohdata. Ainoa tapa ratkaista ongelma on tehdä sille jotain.

Jos aihe tuntuu vieraalta, on ilmastoasioista mahdollista myös saada helposti tutkittua faktatietoa (esim. ilmastonyt.fi). Ilmastoveiviläisten vinkkinä on, että aihetta kannattaa lähestyä omista mielenkiinnon kohteista käsin ja oman alan näkökulmasta. Esimerkiksi voi aloittaa googlaamalla jokin ala+ilmastonmuutos tai katsomalla asiaan liittyviä dokumentteja tai käymällä näyttelyissä. Ilmastoveivi2019-kampanjalaiset kertoivat Onni Caféssa kampanjan muutoksista ja uudesta nimestä, joka lanseerattiin torstaina 7.11.2019. Jatkossa heidät tunnetaan Climate Movena, joka on kansalaisten yhteinen ilmastoliike! Climate Move alkaa järjestää 20.11. alkaen ilmastoiltoja, jotka ovat uusi tapa päästä mukaan ilmastotoimintaan.

Säkin voit lähteä mukaan liikuttamaan ilmastopolitiikkaa kohti kestävää tulevaisuutta!

Ilmastoaktivistin päiväkirja https://areena.yle.fi/1-50288910